Tempura z warzywami (brokuł, cukinia, batat, pak choi) ze szczypiorkiem i sosem ponzu
Przygotuj
- głęboka patelnia
- olej do smażenia
- ręcznik papierowy
Składniki
- 1 opakowanie Mr. Omleta
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 szklanka wody gazowanej
- bataty, cukinia, brokuł, liście szpinaku lub pak choi
- sos sojowy lub sos ponzu
- sok z cytyny

-
Poziom trudności
łatwy
-
Czas przygotowania
15
Sposób przygotowania
-
Krok 1
do jednego omleta dodaj 5 łyżek mąki pszennej i dolej szklankę zimnej wody gazowanej, wymieszaj dokładnie i trzymaj w lodówce, do czasu użycia
-
Krok 2
pokrój warzywa takie jak ugotowany batat, cukinia, brokuł, liście szpinaku lub pak choi
-
Krok 3
rozgrzej olej rzepakowy do temp 170 stopni
-
Krok 4
zamaczaj warzywa w cieście i smaż na oleju kilka minut, odsącz na ręczniku papierowym, podaj z sosem sojowym lub sosem ponzu (50/50 sos sojowy, sok z cytryny)
Smacznego życzy,